Sälj på Amazon Logga in
Den här artikeln gäller försäljning i: Sverige

Utgångsdatum för FBA-produkter

Innan du listar lager med utgångsdatum behöver du se till att du följer nedanstående policyer och krav. Underlåtenhet att följa produktförberedelsekrav, säkerhetskrav och produktbegränsningar är en överträdelse av Amazons policy och kan leda till kundklagomål, uteslutningar av inköpsorder, uteslutningar på kontonivå och återdebiteringar.

Definition av produkt med utgångsdatum

Alla produkter som har begränsad hållbarhet eller som förlorar sin effektivitet med tiden har enligt Amazon en begränsad giltighetstid även om ett utgångsdatum inte anges på produktförpackningen.

Produkter med begränsad giltighetstid inbegriper men är inte begränsade till

 • produkter som har ett utgångsdatum tryckt på produkten eller dess förpackning
 • förbrukningsprodukter som chips, teblad och näringstillskott som är avsedda att användas som livsmedel eller djurfoder
 • topiska produkter som hudkräm, tvål, schampo, hårspray och kosmetika som är avsedda att användas av människor eller djur
 • rengöringsprodukter som desinficerande våtservetter, rengöringssprayer och rengöringsmedel samt tvättmedel
 • produkter som innehåller ämnen som kan ha begränsad hållbarhet, till exempel en kaffebryggare som säljs i ett paket med kaffe.

Krav på hållbarhetstid för produkter med utgångsdatum

Vid incheckning på distributionscentret ska alla produkter ha en återstående hållbarhetstid som ger tillräckligt med tid för att konsumera produkten i sin helhet plus ytterligare 90 dagar. Till exempel måste en förpackning med kosttillskott som innehåller 240 portioner ha en återstående hållbarhetstid på 240 dagar plus ytterligare 90 dagar när den checkas in på distributionscentret.

I tabellen nedan visas produkter som enligt Amazon omfattas av utgångsdatum samt riktlinjer för respektive produkts hållbarhetstid.

Observera: Den här listan är inte uttömmande. Den är endast avsedd som vägledning.
Produkttyp Minsta tidsperiod till produktens utgångsdatum vid ankomst till distributionscenter
Barn och spädbarn 90 dagar
Ingredienser och tillbehör till bakning 90 dagar
Drycker 90 dagar
Lådförpackade måltider 90 dagar
Konserver 250 dagar
Flingor 150 dagar
Kryddor, pålägg, matlagning 100 dagar
Utländska livsmedel 120 dagar
Presentkorgar och korgar 70 dagar
Pasta och spannmål 130 dagar
Matlagningssåser 100 dagar
Tilltugg och efterrätter 70 dagar
Choklad 90 dagar
Chokladaskar 90 dagar
Godis 90 dagar
Efterrätter 90 dagar
Kryddor 200 dagar
Pålägg 180 dagar
Olja, vinäger 100 dagar
Vitt bröd och liknande 90 dagar
Naan, chapati och pappadum 60 dagar
UHT-mjölk och liknande 60 dagar
Juicer 90 dagar
Vatten 250 dagar
Läskedrycker 120 dagar
Te 300 dagar
Kaffe 150 dagar

Märkning av produkter med utgångsdatum

Produkter med utgångsdatum måste följa dessa krav på märkning.

 • Alla ätbara produkter (däribland animaliska produkter) måste vara tydligt märkta med ett utgångsdatum eller tillverkningsdatum. Enbart partinummer är inte tillräckligt. Undantag för förbrukningsvaror listas nedan.
 • Alla barnmatsprodukter och all modersmjölksersättning måste vara tydligt märkta med utgångsdatum.
 • Alla utgångsdatum måste vara tydligt märkta. Ett bästföredatum eller sista förbrukningsdag motsvarar ett utgångsdatum.
 • Tillverkningsdatum måste vara tydligt märkt. Ett tillverkningsdatum motsvarar ett produktionsdatum.
 • Underlåtenhet att ange tillverkningsdatum eller utgångsdatum på en produkt kan orsaka förseningar i mottagandet av dina produkter, eller så kan det leda till att produkterna tas emot som utgångna på distributionscentret.
 • Acceptabla datumformat är MM-DD-ÅÅÅÅ och MM-ÅÅÅÅ.
 • Numeriska datumformat är att föredra. Datum med en förkortning med bokstäver av månaden (till exempel DD-JAN-ÅÅÅÅ) godtas också.
 • Alla lådförpackningar, multipack och visningslådor måste ha ett utgångsdatum på lådan eller produktpaketet samt på varje enskild artikel inuti lådan eller produktpaketet.
 • Dölj inte det ursprungliga utgångsdatumet eller annan information på produktförpackningen (till exempel ingredienser, läkemedelsfakta, nettoinnehåll eller distributörsinformation).

Förutom ovanstående krav måste allt FBA-lager med utgångsdatum ha en etikett med en Amazon-streckkod. Mer information finns på Använda en Amazon-streckkod för att spåra lager och FBA Label Service.

Produktundantag

Följande produkter behöver inte ha ett utgångsdatum på den fysiska produkten.

 • Färsk frukt och grönsaker, inklusive potatis, som inte har skalats, skurits eller behandlats på liknande sätt. Gäller inte groddar och liknande produkter, såsom baljväxter
 • Vin, starkvin, mousserande vin, aromatiserade viner och liknande produkter framställda av andra frukter än druvor samt drycker som kan hänföras till KN-nummer 2206 00 framställda av druvor eller druvmust
 • Drycker som innehåller tio volymprocent alkohol eller mer
 • Bageri- eller konditorivaror som normalt konsumeras inom 24 timmar efter tillverkning
 • Ättika
 • Matlagningssalt
 • Fast socker
 • Konfektyrvaror som nästan uteslutande består av antingen smaksatt eller färgat socker
 • Tuggummi och liknande tuggprodukter

Viktigt:
 • Vårt system lagrar informationen om utgångsdatum i koordinerad universell tid (UTC). På grund av tidszonsomvandlingen kan datumet på lådans etikett skilja sig från det du ursprungligen angav.
 • Artiklar som har passerat utgångsdatumet vid ankomsten till Amazons distributionscenter kommer att märkas för bortskaffande. Lager som bortskaffas kan inte returneras till dig.
 • Vid leverans av produkter till våra distributionscenter kan varje låda endast ha ett utgångsdatum per ASIN. Du kan skicka flera ASIN:er i samma låda så länge varje ASIN endast har ett utgångsdatum. Om det finns flera utgångsdatum för samma ASIN måste produkterna med olika utgångsdatum skickas i separata lådor.

Förbereda produkter med utgångsdatum

Produkter med utgångsdatum måste vara helt inneslutna och förseglade i förpackningar som är lämpliga för frakt. Produkter med utgångsdatum som kräver ytterligare förberedelser, såsom förpackning i polyetenpåse eller bubbelplast, måste ha etiketter med utgångsdatum applicerade på utsidan av den förberedda produkten eller förpackningen för att säkerställa att utgångsdatumet är synligt för Amazons medarbetare under incheckningsprocessen.

Lagerkontroll på Amazons distributionscenter

När produkter anländer till våra distributionscenter kontrollerar vi deras hållbarhetstid för att undvika att våra kunder mottar produkter med utgånget datum. Osålt lager med artiklar vars utgångsdatum har passerat, eller vars hållbarhetstid nästan har gått ut, får statusen osäljbar och märks utgången.

Om du vill veta mer kan du läsa Obligatoriska borttagningar. Om du vill att dina osäljbara produkter ska skickas tillbaka till dig automatiskt behöver du kontrollera att inställningarna för olevererbart lager har ställts in på Retur.


Utgångsdatum för FBA-produkter


Logga in för att använda verktyget och få personlig hjälp (stationär webbläsare krävs). Logga in


Nå hundratals miljoner kunder

Börja sälja på Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates